sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Unikko ja kuinka pelko voitetaan

Viime joulukuussa ilmeni Unikolla ikäviä piirteitä. Se alkoi pelkäämään, aristelemaan ja haukkumaan hiukankin poikkeavissa tilanteissa. Vaikeaksi tilanteen teki se, ettemme tienneet mistä ne johtuivat. Unikko on aina ollut arka koira, mutta ei näin arka. Syynä on saattanut olla silloinen palohälyttimen piipitys (paristot olivat lopussa) ja/tai muutama hieman riehakkaampi kohtaaminen isompien koirien kanssa. Harmi kun emme tiedä, sillä silloin voisimme tehokkaammin vaikuttaa asiaan.

"Rakas prinsessamme"

Odoteltuamme muutaman kuukauden, että menisivätkö oireet itsestään pois, kävimme luottoeläinlääkärillämme Tuija Salmisella. Nykyajan tyyliin mukaan tuli psyykelääkkeitä stressioireisiin (Clomicalmia koiralle, ei meille), jotka ovat muutaman viikon jälkeen alkaneet puremaan. Esim. bussimatka sujui tänään esimerkillisesti.

Se mikä oli hienoa niin eläinlääkärin kuin lääketuoteselostuksen ohjeissa, oli niiden ehdottomuus käytösterapialle lääkityksen tueksi. Ihmisten kanssa psyykelääkkeiden tehtävä on rauhoittaa tilanne siten, että terapiassa pystytään ohjaamaan elämä takaisin raiteilleen. Oli mukava huomata, että koirien kanssa toimitaan samalla periaatteella. Koira ja kissakoulu Heiluvassa hännässä onkin alkanut Itsehillintä ja kontakti -kurssi, joka toivon mukaan rauhoittaa tilanteen lopullisesti. Tässä muutamia vinkkejä sieltä:

  • lähtökohta: jos koira ei opi, niin vika löytyy yleensä hihnan toisesta päästä - katso peiliin!
  • tutustu koiran luontaiseen toiminta, esim. ymmärrätkö miksi koira haukkuu kohdatessaan toisen koiran?
  • käytiin paljon läpi palkkioiden merkitystä (et sinäkään tottelisi pomoasi töissä ilman palkkaa), erityisesti niiden välittömyyttä, positiivista vahvistamista ja naksuttimen käyttöä
  • pääidea: suunnittele oma toimintasi (tällä luennolla lähinnä palkkiot) vahvistamaan haluamaasi käytöstä

Tässä aiheeseen liittyen muutama kotitehtävä purtavaksi:
  • keksi 20 erilaista tapaa palkata erilaisissa tilanteissa
  • opeta palkkiomerkki eläimellesi
  • mitä on hyvä johtajuus?
"Tulevaisuudessa kaikki on hyvin."

    Ei kommentteja: