maanantai 21. maaliskuuta 2011

Cotoneilla on todettu uusi perinnöllinen sairaus

Hiljaiselo jatkuu Unnilassa. Unikko on parantunut hyvää tahtia ja elää käytännössä normaalia eloa. Jonkin verran haukkukomentelua on ruvennut esiintymään ("leikitkös mun kanssa, vuh!"). On selkeästi ottanut ilon irti tilanteesta. Kipinä porskuttaa omaan koiramaiseen tyyliinsä ("häh, minäkö, nuuh, nuuh").

Tämän kerran aihe on kuitenkin Eviran uusi tutkimus, että Coton de Tuléarilla on löydetty uusi perinnöllinen sairaus, "joka johtaa pentujen kuolemaan ennen niiden luovutusikää. Kysymyksessä on aineenvaihduntahäiriö, jonka seurauksena kehittyy niin kutsuttu hyperoksaluria ja munuaisten toiminnanvajaus."

Voit tutkituttaa oman veijarisi näiden ohjeiden mukaisesti: http://www.toydogs.net/coton/sivusto/yhdistys/EVIRA.html

3 kommenttia:

tahja kirjoitti...

Ikäviä tällaiset löydökset. :(

Bellaa en taida tutkituttaa, kun ei sillä teetetä pentuja, eikä sen veljellä. Muita sisaruksia ei olekaan. Tämä sukuhaara pysähtyy tähän.

jmk kirjoitti...

Hei! Kannattaa antaa silti Bellastakin se näyte, tarvitsevat tutkimukseen mahdollisimman paljon geenimateriaalia eri koirilta testin validointiin ja suomalaisen cotonkannan kartoitukseen. Eli ihan "yleisen hyvän" vuoksi kannattaa jokaisen cotoninomistajan lähettää se poskisolunäyte! Se kun on helppo ottaa itse. Pieni vaiva siitä että rodun terveyttä saadaan parannettua.

Tilasin meille ne näytteenottovälineet sähköpostilla. Kysäisin onko meidän koirien näytteistä mitään iloa, kun toinen on pennuton ja steriloitu eikä kummankaan sisarukset ole olleet jalostuskäytössä ja sain tällaisen vastauksen:

hei!validoimme testiä ja teemme populaatiokartoitusta, joten jokainen suomalainen koira on meille arvokas.

Hanna Vauhkonen

Tutkija, FT

tahja kirjoitti...

No, täytynee sitten VAKAVASTI harkita. ;) Eihän tuo toisaalta iso vaiva ole.