sunnuntai 26. lokakuuta 2014

"Nämä koirarodut ovat kärsineet jalostuksesta eniten" - entä cotonit?

HS kysyi koirarotujen terveystilanteesta viideltä eläinlääkäriltä. He pitävät Suomen koiranjalostuksen tilannetta erittäin hyvänä verrattuna moniin muihin maihin. Silti aihe synnyttää väittelyä, kiistoja ja riitoja.

Alla olevassa kuvassa on viisi rotua, joilla on "runsaasti terveysongelmia". Jotta noitavaino ei lähtisi liikkeelle, niin tulee muistaa, että niihinkin kuuluu aina myös terveitä ja hyvinvoivia yksilöitä. "Nämä ovat tunnekysymyksiä", artikkelissa todetaan.

"Koira on aiempaa enemmän urheiluväline, jolla tavoitellaan hyviä sijoituksia, arvoja, ruusukkeita ja voittoja". 

Mikä tilanne on coton de tulearin kohdalla? Näppituntumalla cotonit voivat hyvin eikä rahastusbisnes tunnu olevan tämän rodun ongelma. Yleisimpiä terveysongelmia ovat silmäsairaudet, löysät polvet ja selän välilevyongelmat. Luonteessa on ruvennut esiintymään jonkin verran arkuutta. Unnin kohdalla molemmat polvet ovat leikattu ja se on "oma persoonallinen itsensä", kuten blogin seuraajat ovat varmasti huomanneet. Kipsu puolestaan on perusterve äijä.

Jos haluat kunnolla perehtyä cotonien tilanteeseen, suosittelen lämpimästi tutustumaan alla olevaan Jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO). On kattava teos, joten itse olen vasta selaillut läpi sen. Sisältää paljon kuvia, kuuluu mainos Facebookissa :)

Käsittelen JTO:ta tarkemmin seuraavassa blogitekstissä.


Lue lisää:

Ei kommentteja: