sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Kuinka koiran hampaat tulisi hoitaa?

Oletko kuullut "koiran hengityksestä"? Varmasti olet ja mitä luultavammin olet haistanut sellaisen. Unikon ja Kipinän hengitys ei kuitenkaan juurikaan haise. Miksi?

Vastaus on yksinkertainen. Vaimo harjaa heidän suunsä päivittäin. Miltä veikkaat oman suusi haisevan, jos et pese kahdesti päivässä hampaitasi? Entä miltä hampaasi rupeaisivat näyttämään? Tiesitkö että pöpöt voivat siirtyö tuohoamaan jopa sisäelimiäsi? Yök!

"Harjaa hampaat, huuhdo suu, niin hammaspeikko lannistuu!" (tosintänäpäivänäpitääunohtaahuuhtominensillämuutoinfluorieipääsevaikuttamaan,ettästiedätte!)
"Myönnettäköön, että suoraan sanoen järkytyin hoitokoirani Lunan hurjista hampaista. Lähes jokainen hammas oli nimittäin mädäntynyt, hengitys löyhkäsi sietämättömälle ja syöminen tuotti, jollei tuskaa, niin ainakin huomattavia hankaluuksia." (pumipumi-blogista)


Alla on Unikon ja Kipinän vinkkilista jenkkihymyn saavuttamiseksi. Tämä on samalla rahan arvoinen vinkki, sillä jopa hammaskivi pitää poistaa koirilla nukutuksessa, joten yksi operaatio maksaa arviolta 100-200 euroa!

  1. Harjaa hampaat mieluusti päivittäin. Koirien hammasharjan ja hammastahnan löydät ko. linkeistä. Tämä harja on ollut hyvä pienelle koiralle, isolle voi hankkia järeämmän. Meillä on kokeiltu myös Virbacin kananmakuista (namnam) hammastahnaa, mutta Tropiclean on todettu meillä tehokkaammaksi.
  2. Anna koiralle raakoja luita niin paljon kuin sen maha sietää. Estää hammaskiven muodostumisen.
  3. Jos jostain syystä luita ei voi antaa, dentastickit auttavat jonkin verran. Tarkista tuoteseloste, monissa on sokeria.
  4. Joillekin koirille, esim. Unikolle, on auttanut Fortan Dental Care, joka irrottaa jo kertynyttä hammaskiveä. Tästä todisteena Vallilan eläinlääkäri totesi Unikolla suun olevan hyvässä kunnossa, kun puoli vuotta vielä sitten ehdotettiin hammaskiven poistoa peräti kahdesti vuodessa. Nyt hammaskiveä on jäljellä enää pieni läikkä yhdessä poskihampaassa, eikä tarvetta uudelle hammaskivenpoistolle ole ihan lähiaikoina.
Lisäapuna voi käyttää esim. veteen sekoitettavia aineita, joita löytyy ainakin Virbacilta ja Tropicleanilta. Meillä kokeiltiin Virbacin vet Aquadentiä, mutta sen käyttö loppui lyhyeen Unikon ruvettua oksentamaan juomansa veden. Ruuan sekaan sekoitettavasta Plaque Offista on monella hyviä kokemuksia, mutta meillä siitä ei ollut kummallekaan koiralle mitään apua. Hammaskiven kertyminen on yksilöllistä. Meillä kumpikin koira syö samaa ruokaa, mutta Kipinällä hampaat ovat puhtaan kun taas Unikolle kertyy hammaskiveä eläinlääkärin mukaan poikkeuksellisen nopeasti. Näillä eväillä Uppiksen kalustokin pysyy kuitenkin kunnossa.




Ei kommentteja: