perjantai 15. maaliskuuta 2013

Maailman älykkäin koira oppi 1 022 sanaa

Get Adobe Flash player

Kuinka monta sanaa koira voi oppia. Saksalainen bordercollie Rico oppi yli 280 sanaa, itävaltalainen bordercollie Betsy oppi yli 340 sanaa mutta huimin luku löytyy amerikkalaiselta bordercollie Chaserilta, jolle 85-vuotias psykologian emeritysprofessori John Pilley opetti avustajien avulla uskomattomat 1 022 sanaa. "Tutkijoiden mukaan Chaser muisti esineiden nimet lopulta paremmin kuin tutkijat itse"!


Kuinka monta sanaa sinä osaat ruotsia, venäjää tai kiinaa?

"Chaser ymmärsi, että tietyt sanat voidaan jakaa kategorioihin, kuten että kaikki pallonmuotoiset esineet kuuluvat palloihin ja lentävät kiekot ovat frisbeitä. Tutkijat myös osoittivat, ettei Chaser sekoittanut keskenään verbiä (hakeminen) ja esineen nimeä, vaan se ymmärsi että hakeminen ja esineiden nimet ovat eri asioita."


Koska emme halunneet tuottaa yllätyksiä tiedemaailmalle, emme ole laskeneet kuinka monta sanaa Kipinä ja Unikko osaavat. Kerrotaan kuitenkin eräästä empiirisestä kokeesta, jossa asetimme viisi Unikon suosikkilelua riviin ja pyysimme sitä tuomaan "noksun", "lehmin" tai "wuban", niin Unikko hämmentyi kun emme jääneet leikkimään ensimmäisellä lelulla.

Lue aiheesta lisää englanniksi tästä tai suomeksi Koiramme-lehden numerosta 3/2013. Viittaukset ovat Helsingin sanomien uutisesta, jonka linkki ei valitettavasti toimi enää.

Chaseriä koskeva tieteellinen artikkeli (huom! sisältää jopa lelujen kuvia, testaa lukukykyäsi!) löytyy tästä: DOI: 10.1016/j.beproc.2010.11.007 (Pilley & Alliston (2011). Border collie comprehends object names as verbal referents.)



1 kommentti:

PsM kirjoitti...

Hola to Spain! Nice to hear from you and great that you have pop by to our blog. Border collie are astonishing bright fellows!