keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kipinän DNA on tutkittu (pääkopan sisältö jäi mysteeriksi)

Mitä 137 € geenitestauksella saa selville? Genoscoper myi tuota puoleen hintaan, joten Kipinä sai sen joululahjaksi (kiitoksia nimettömälle lahjoittajalle!). Tällaisia tuloksia www.mydogdna.com/fi/terveyspassi antoi:




Ensimmäisessä osiosta löytyi yli 100 testattu sairautta, joiden kaikkien suhteen Kipinä on... normaali! Huh! Miltä tuntuisi tehdä samanlainen testi itsestäsi ja kuulla todennäköisyytesi saada esim. skitsofrenia. Hmm...

Kaikista testatuista koirista eniten oli löytynyt sydänsairautta (DCM, 3,19 %), lagottojen nuoruusiäin epilepsiaa (2,53 %), linssin irtoamistautia (PLL, 1,92 %), verkkokalvon surkastumistautia (muotona cord1-PRA, 1,54 %), hyperurikosuriaa (1,54 %), tappijalkaisuutta (1,54 %) ja loislääkeaineherkkyyttä (1,31 %). Kaikkea sitä löytyykin.



Ominaisuusosiosta löytyy tietoa turkin väristä ja tyypistä sekä rakenteellisista ominaisuuksista. Turkin väri osio oli melko tekninen ("A-lokuksena tunnettu ASIP-geeni säätelee pigmenttisolujen tumman pigmentin, eumelaniinin tuottoa ja siitä tunnetaan neljä erilaista geenimuotoa eli alleelia: ay-, aw-, at- ja a-alleeli. Kipinä on heterotsygoottinen ay-alleelin suhteen (ay/-)."). Jos totean että valkoiselta tuo Kipinä näyttää...

Turkin tyyppi on geneettisesti pitkä ja suora sekä partaa kasvaa. Totta, näinhän se Kipinällä näyttää olevan. Pälvikaljua ei pitäisi esiintyä eikä möhömahaakaan, jos ei tuijota liikaa telkkaria sipsien kanssa.


"Jokainen MyDogDNA-tietokannan koira näkyy kuvaajassa yhtenä pallona. Sininen rengas kuvaa sinun koirasi sijainnin. Kuvaajasta voi nähdä, miten samanlaisia tai erilaisia yksilöiden perimät ovat rodun sisällä tai miten lähellä muut roturyhmän koirat geneettisesti ovat oman koirasi rotua."

"Koirien (pallojen) etäisyydet kuvaavat yksilöiden perimien erilaisuutta. Koirat, joiden perimä on hyvin samankaltainen ryhmittyvät lähekkäin. Ryhmittymistä voi olla joskus vaikeaa havaita. Testattujen koirien lukumäärän kasvaessa, perimän eroavaisuudet -kuvaajasta on mahdollista päätellä, onko rodun sisälle syntynyt eriperimäisiä linjaisuuksia (esim. maantieteelliset tai eriävien käyttötarkoituksen aiheuttamat perimän eroavaisuudet). Esimerkiksi, yksilöt, jotka ovat syntyneet roturisteytyksien seurauksena, esiintyisivät kuvaajassa selkeästi muista erillään."

Näitä kuvia tarkasteltaessa tulee huomioida, että palloja laskemalla MyDogDna on testannut vain 20 coton de tulearia. Joka tapauksessa perimän monimuotoisuus on 33,8 %, tosin en tiedä mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa. Ainakin on värikäs käppyrä, jos ei mitään muuta!

Testin perusteella Kipinä ei joudu soittamaan banjoa kaapin päälle, joten valtakunnassa on kaikki hyvin!

Ei kommentteja: