tiistai 29. joulukuuta 2009

Hyvää joulua!

Eiku se meni jo! Äsh!
(kiitos kuvasta Cotonwalkin järjestäjille)

9 kommenttia:

serythia kirjoitti...

Onpas valloittava kuva Unikosta, ihan joulukortti materiaalia :)

Milloinkas teille saapuu pieni koira herra, ei taida olla enää pitkä odottelu edessä? Meille tulee neiti 23. päivä, joten teillä Kipinän saapuminen taitaa olla jo ihan nurkan takana. :)

Nyt kyselisinkin taas vähän teidän suunnitelmista pennun suhteen, tällä kertaa ruoasta :D Syötättekö Kipinälle sitä Seijan suosittelemaa Pedigreetä vai jotain muuta? Kun me olemme pohtineet päämme puhki emmekä oikein tiedä mitä tekisimme.. Unikollehan taisitte ainakin aluksi syöttää sitä pedigreetä, toimiko se ihan hyvin?

-Elina

PS. Sain joululahjaksi sen Tuire Kaimion kirjan ja Turid Rugaasin kirjat lainasin kirjastosta, vaikuttavat tosi hyviltä! Kiitos vinkistä siis :)

jmk kirjoitti...

Hei!

Unikko söi aika vähän aikaa (viikon?) Pedigreetä, vaihdettiin pikku hiljaa Royal Caniniin (en suosittele! Sittemmin olemme todenneet etteivät RC:n ruuat ole siitä laadukkaimmasta päästä, hintaa sen sijaan on. Unikolle tuli hiivaa korviin ja varsavaivoja RC:n ruuaista) Nykyisin Unni syö perunapohjaista NEUta, raakaruokaa ja nappulana/koulutusnamina muutaman kerran viikossa Platinum Naturalia. Unikolla oli pitkään vatsavaivoja, oksentelua ja sulamatonta ruokaa ulosteissa, mutta tällä ruokavaliolla oireet ovat hävinneet ja koira voi hyvin.

Kipinä syö vielä tovin Pedigreetä, joka vaihtuu Golden Eagle Puppyyn. Lisäksi totutellaan myös Neuhun ja raakaruokaan, mutta alkuun saa näitä vain maistiaisina.

serythia kirjoitti...

Kiitos paljon vastauksista! Ja tietysti tuosta postauksesta missä oli linkkilista kaikkiin ruokaaiheisiin juttuihin, tämähän on jo todella hyvää palvelua! ;)

Vielä jäi muutama kysymys, jolla ajattelin vaivata teitä. Olisin kommentoinut tuohon uusimpaan postaukseen, mutta jostain syystä en pystynyt kommentoimaan siihen tai tuohon toiseen uuteen kirjoitukseen..? Siinä ei siis ole sitä linkkiä ikäänkuin. Tai sitten olen vain totaalisen uuno. :)

Mutta siis ensinnäkin, miten te sitten päädyitte juuri tuohon perunapohjaiseen NEUhun? Kävin sivulla missä kyseisiä ruokia myydään ja siellähän näytti olevan jos ja vaikka mitä hevineuta, kevytneuta jne. Tuntuu, että mitä enemmän löydän kaikkia eri vaihtoehtoja sitä enemmän pyörälle päästäni menen.. Onko periaatteessa sama minkä noista NEU ruuista valitsen vai onko jotkut noista nimenomaan cottoneille hyviä ruokia? Kuulostan varmaankin aasilta, mutta siltä minusta tässä koiranruoka viidakossa tuntuukin!

Lisäksi jäi kiinnostamaan vielä tuo raakaruoka, Unikko siis syö molempia? Sekoitettuna vai erikseen ja eri aikaan? Ostatko ihan vain tavallisesta ruokakaupasta sen lihan(otaksun, että se on sitä:) vai jostain erikoiskaupasta(esimerkiksi jostain tällaisesta http://www.murrenmurkina.com/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=49)

Ja siis, lisäksi Unikko syö vielä nappulaa? Siis sellaista kuivaruokaa kuin se Pedigreekin on(paitsi tietty laadukkaampaa)? Ja syökö se tämänkin sekoitettuna noihin edellä mainitsemiini ruokiin vai erikseen? Vai onko kenties niin, että Unikko syö aina eri päivinä eri ruokaa? Koulutusnamit sentään ymmärrän kysymättäkin missä tilanteissa niitä syötetään :D

Syökö Unikko muuten edelleeen vain kerran päivässä ja silloin illalla vai oletteko päätyneet johonkin muuhun järjestelyyn? Ai niin ja tietty vielä mietin, kuinka paljon tuota ruokaa sitten annetaan..?

Ja olihan minulla vielä erikseen Kipinänkin penturuuasta kysyttävää :D Siis sanoit, että annatte sille Golden Eagle Puppya, miten päädyitte juuri siihen? Jossain vaiheessa nimittäin bongasin tuolta eräältä keskustelupalstalta, että ajattelitte syöttävänne Kipinälle Brit Carea?

Huh, olisikohan siinä nyt olleet eniten päätävaivaavat kysymykset.. Niinkuin jo aiemmin sanoinkin tämä koiranruoka viidakko on kyllä aivan mahdoton. Ja taisit sen itsekin todeta tuolla yhdessä postauksessa, että neuvoja riittää niin paljon kuin neuvojiakin. Mutta iso kiitos taas tästä blogista! Tämä tuntuu sata kertaa luotettavammalta paikalta kysyä neuvoa, kuin lukea eri keskustelupalstoja joilla saa vain päänsä enemmän sekaisin.. Itsellä kun ei kauheasti koiria omistavia ystäviäkään ole ketä voisi konsultoida. Kiitos taas kerran siis kärsivällisyydestä!

PsM kirjoitti...

"jostain syystä en pystynyt kommentoimaan siihen"

Kappas, asetuksissa oli estetty se. Kiitos huomautuksesta!

"miten te sitten päädyitte juuri tuohon perunapohjaiseen NEUhun?"

"mitä enemmän löydän kaikkia eri vaihtoehtoja sitä enemmän pyörälle päästäni menen"

Kuten tekstistä toivottavasti ilmenee, niin meni meilläkin. Yksiselitteistä vastausta siihen mikä on parasta, ei ole. Päädyimme tuohon vaimon tutkiessa nettiä, kyselemällä tutuilta, käymällä aiheesta luennoilla jne. ja näiden tietojen avulla tekemällä yritys-erehdyskokeiluja.

Unikko syö tällä hetkellä lähinnä neuta. Lisäksi se saa lähikaupasta ostettua raakaa kanaa ja jauhelihaa silloin tällöin. Jonkin verran eläinkaupoista saatavia broilerin sydämiä tms. Kuten huomaat vastauksen tarkkuudesta, vaimo hoitaa tuota puolta :)

Lopuksi sanoisin helpottavan kommentin: koira on omnivore eli sekasyöjä. Mummolassani koira söi vain ihmisruuantähteitä ja voi hyvin. Kunhan et anna mitään myrkyllistä (kuten suklaata), niin eiköhän asiat etene. Minäkin elän einesruualla, kun on kokkausvuoroni ;)

"neuvoja riittää niin paljon kuin neuvojiakin"

Kysy meiltä vain :D

"Kiitos taas kerran siis kärsivällisyydestä!"

Ole hyvä! Onnellinen koirasi on meidän palkintomme!

jmk kirjoitti...

Perheen ruokavastaava vastaa:

Unikko syö perunapohjaista Neuta, koska nuo perus Neun riisit tulee usein sulamattomina toisesta päästä ulos, eli eivät imeydy. Kumma kyllä riisipohjaisen nappulan kanssa ei ole ongelmaa, liekö syynä se, että riisit on jauhettu. Tuon Neun sekaaan heitän usein vähän raakaa lihaa, munankeltuaisia tai sisäelimiä, ja välillä saa Neun sijästa raakoja broilerin kauloja muutaman. Lisänä saa päivittäin öljyä, nyt on käytössä Nutrolin, mutta on saanut myös oliivi-, rypsi-, lohi- ja pellavansiemenöljyä. Silloin tällöin annan biotiinikuurin ja jos lihaa tai sisäelimiä on paljon, niin silloin saa ripauksen jauhettua munankuorta tasapainottamaan kalsium-fosforisuhdetta. Hapanmaitotuotteita saa myös säännöllisen epäsäännöllisesti.

Lohta antaisin myös, mutta se ei tahdo kelvata :P Raakaruuat ja Neut ostan Murren Murkinasta tai tilaan Vauhti-Raksulta tai Lempimuonalta.

Jos haluat Neuta syöttää, niin periaatteessa cottonille käy mikä vaan noista. Kokeilemalla sitten näkee, mikä on paras vaihtoehto. Unikko on syönyt Pentuneuta, Vogelia ja Heviä, ja maistellut silloin tällöin Altia ja Perusneuta. Unni voi periaatteessa syödä noista mitä vaan, eli voi olla tänään yhtä ja huomenna toista lajia ilman että vatsa valittaa. Nyt on käytössä nuo Peruna-Vogel ja Neup. Kyllästyin nappulan syöttämiseen kun se ei millään maistunut eikä Unikon vatsalle sopivaa meinannut alkuun löytyä. Eläinlääkärikin oli sitä mieltä, että koira pitäisi saada lihomaan. Kaverini (kiitti, Kati ;) Korruptoi minut tuohon raakaruokintaan, ja ihan oikeasti Neu on ollut paras koiranruoka johon olen törmännyt. Mutta tuohon koti/raakaruokinta-asiaan kannattaa perehtyä kunnolla ennen kuin siihen ryhtyy, etenkin pikkupennun kohdalla. Kuivamuona on toki helpompi vaihtoehto, siinä ei ainakaan itse tarvitse paljoa miettiä mitään ravintoaineiden tasapainoja.

Tuota Platinumia,joka on sellainen puolikostea nappula, Unikko saa koulutusnameina ja silloin tällöin myös pääruokana, joskus useammin ja joskus harvemmin. Se maistuu paremmin kuin ihan kuivat ruuat ja sulaa paremmin, eli ei aiheuta noita vatsavaivoja. Platinumin ainoa vika on se, että se sisältää maissia, joka on jokseenkin turha ainesosa koiralle, mutta kun se ei ole tuottanut ongelmaa, niin en jaksa siitä nipottaa, kun kerran omalle koiralle sopii ja maistuu.

Meinasin ensin tuota Brit Carea, kun en silloin vielä tiennyt Golden Eaglesta (on uusi ruoka). Sitten kun törmäsin Murressa tuohon Eagleen, niin se vaikutti hyvältä vaihtoehdolta. Haluan että koiranruoka on mahdollisimman vapaata noista teollisista lisäaineista ja että raaka-aineet ovat ihmisravinnoksi kelpaavia, ja lihaprosentti pitää olla tarpeeksi korkea. Tuo Golden Eagle täytti nuo kriteerit, siksi pädyin tuohon. Sen sopivuudesta koiralle en voi vielä sanoa mitään, sen näkee vasta käytännössä. Kaikki ruuat kun ei millään sovi kaikille, vaikka tuoteseloste olisi kuinka lupaava.

Koiran ruokinta tuntuu olevan koirapiireissä liki uskonnon roolissa, jokaisella on oma mielipiteensä siitä ainoasta oikeasta tavasta ruokkia koira (siksi tästäkin tekstistä tuli näin pitkä, enkö edes saanut sanottua kovin paljoa :). Itse olen stressannut tuota asiaa aika paljon, ja tullut monen päänsäryt jälkeen siihen tulokseen, että maalaisjärjellä pärjää aika pitkälle. Meillä syö ihmisväki paljon luomuruokaa, ja haluan koirienkin saavan hyvälaatuisista aineksista tehtyä ruokaa.

jmk kirjoitti...

Uhhuh, huomasin, että jäi vielä vastaamatta pariin kysymykseen.

Eli: Neuta ja raakaa lihaa sotken yleensä samaan ruokaan. Lihaisat luut syötetään aina erikseen, eikä niitä saa antaa samaan aikaan minkään viljapitoisen ruuan kanssa, viljat voivat estää luiden sulamisen. Eli Unikko syö 2 kertaa päivässä, mutta nirsokausina usein skippaa aamupalan, tai vain maistelee vähän. Jos tämä toistuu useamman kerran peräkkäin, jätän aamuruuan antamatta. Jossain vaiheessa Unikko tulee taas aamulla kerjuulle keittiöön, ja silloin saa taas aamupalansa. Perusruoka, jota saa lähes päivittäin on parin sentin pala sulatettua Peruna-Vogelia tai Neuppia pilkottuna kuppiin, sen päälle pari ruokalusikallista lihaa tai sisäelimiä (mm. broilerin sydän, kivipiira, naudan maha tms.) ja pari kertaa viikossa lisäksi munankeltuainen ja raejuustoa tms. Samantapainen satsi kahdesti päivässä, aamulla vähän pienempi annos. Jos jotain jää kuppiin, niin laitan sen jääkaappiin ja tarjoan seuraavalla terialla uudelleen. Lisään noita lihoja ja munia, koska nuo perunaneut ovat periaatteessa allergiaruokaa eikä niissä ole niin monipuolisesti kaikkea kuin perusNeussa. Perusversioon ei minun mielestäni ole tarvetta lisätä mitään.

Jos olen unohtanut sulattaa ruuan tai muuten vaan laiskottaa, niin annan Platinumia. Pari kertaa kuussa saa noita luuaterioita, ne kun vetää vatsan niin kovalle, etten uskalla usein antaa. Silloin saa esim. aamulla luut ja illalla Neuta.

Ruuan määrä on koirakohtaista. Unikko saa syödä edelleen niin paljon kuin haluaa, koska osaa itse säännöstellä hyvin ruuan määrää. Välillä on nirsokausia, ja sitten on taas ahmattiviikot. Kipinä on aika vanttera veikko, ja sille saanee mitata huomattavasti tarkemmin tuon ruuan. Jos koiran kylkiluut tuntuvat painamatta, eivätkä kuitenkaan kolise käteen, on koira sopivan painoinen. Ja hieman hoikka on huomattavasti parempi kuin pienikin ylipaino, ylipaino kuormittaa aina luustoa ja niveliä, ja on etenkin kasvavalle koiralle haitallista. Itse aloittaisin ruokapussin suosituksilla ja seuralisin tarvitseeko koira enemmän tai vähemmän ruokaa. Ruuan laatu määrittyy myös koiran mukaan, hoikalle runsasenergistä ja päinvastoin. Periaatteessa coton tarvitsee aika rasvaista ruokaa jotta turkki ja iho pysyvät kunnossa, ja pikkukoirilla on usein paha tapa olla nirsoja...

Unikko on steriloitu, joten periaatteessa lihoo helpommin kuin leikkaamaton koira. Seuraamme Unskin painoa n.kerran kuussa punnituksilla. Leikkauksen jälkeen Unikon ruokahalu parani huomattavasti ja Unikko lihoi aika nopeasti 400g, ja on nyt hoikahko normaalipainoinen. Painon nousu kuitenkin loppui yhtä nopeasti kuin alkoikin, ja nyt paino on pysynyt tasan samana syyskuusta asti.

serythia kirjoitti...

Wau, tehokasta toimintaa! Olen entistä tyytyväisempi, että löysin tämän blogin! :D Taisitte saada minut jopa hiljaiseksi, sen verran perusteellisesti vastasitte ja vieläpä pari sellaistakin tietoa tulu mitä meinasin seuraavaksi kysyä :)

Kallistun siis ehdottomasti tuon Neun kannalle Nellin ruokinnassa. Laitan myös miehen lukemaan tämän keskustelun, niin ei tarvitse selitellä miksi juuri tämä on mielestäni paras vaihtoehto. :) Tosin alussa taidetaan mekin käyttää kuivamuonaa, että emme vaan onnistu häiritsemään pienen neidin kasvua ja kehitystä. Kertokaahan sitten kokemuksia tuosta Golden Eaglesta, jospa mekin vaikka kokeilisimme sitä. Onko muuten kallista tuo kyseinen pentumuona? Ja mistä saatte ostettua tuota Platinumia, sitäkin Murresta?

Sitten vielä noista ruokinta ajoista; oletteko huomanneet, että ruokailuajan kanssa tarvitsee olla tarkka, siis ettei pääse kakkahätä yllättämään keskellä yötä? Vai tarvitseeko noudattaa tiukasti jotain aikataulua ellei halua löytää yöllä tai töissä ollessaan ylläreitä lattialta? Tai alkaa tekemään yöllisiä kakkareissuja:)

Meidän(tai oikeastaan kai minun, kun ei miehellä minkäänlaista tuskaa ole tästä asiasta ollutkaan..) tuskaa tässä ruoka-asiassa kyllä helpotti se, kun lueskelin näitä teidän kirjoituksia ja vastauksia ja huomasin, että tosiaan maalaisjärjen käytöllä selvinnee aika pitkälle. Enkä minä enää uskallakaan mennä mistään muualta(ainakaan keskustelupalstalta) enää kysymään kuin teiltä :D

jmk kirjoitti...

Apua! Koska meistä tuli virallinen ruokinta-auktoriteetti? ;) Voin kertoa vain omista kokemuksistani, eli mitään "virallista" tutkimustietoa tietoa nämä meidän jututhan ei ole. On vain meidän koiralla ja elämäntyylillä sopiviksi havaittuja. Voi tolla ihan varma, että saat oikeasti jokaiselta jolta kysyt erilaiset vastaukset tässä ruokinta-asiassa.

Golden Eagle maksaa n. 11€/2,5 kg säkki, eli varsin kohtuuhintaista. Ostan mieluiten pieniä säkkejä, koska vaikka pussissa taataan nuo vitamiinien säilymiset parasta ennen -päivään asti, niin todellisuudessa ne rupeavat hiipumaan sen jälkeen kun pussi on avattu. Pikkukoiralle on ihan turha ostaa mitään maksisäkkejä, joita se syö puoli vuotta.

Platinumia saa silkkiturkin verkkokaupasta, se on ainoa myyntipaikka toistaiseksi, mutta ruoka toimitetaan nopeasti ja postikuluitta, ja sivuilta voi pyytää näytepusseja. Muita mielestäni hyviä kuivamuonia ovat Acana, Orijen, Canidae, ANF, Genesis ja Brit Care. Noissa on kaikissa suht. korkea lihaprosentti (etenkin Orijen ja Acana), hyvät rasvojen ja hiilihydraatin lähteet, raaka-aineet ihmiselle kelpaavaa tasoa ja säilötty muilla aineilla kuin BHA:lla, BHT:llä ja etoksikiinilla, jotka ovat aika yleisiä koiranruuissa ja valitettavasti karsinogeenisia.

Ainakin puolivuotiaaksi itse syöttäisin pääosin nappulalla, mutta samalla kannattaa totuttaa pentua pieniin määriin kaikkea muutakin. Uusia juttuja tarjotaan ensin pieniä määriä, ja seuraillaan mitä vatsa tykkää. Unni on syönyt n. seitsenkuisesta pääosin Neuta, ja tervekroppaiseksi on kasvanut ainakin tämänhetkisten tulosten mukaan.

Nuo kakkimiset ja muut ovat ihan yksilöllinen juttu. Unikko tekee nykyään aina yhdet kakat päivässä, yleensä samaan aikaan aamulenkillä. (tämä aihe ei voi kiinnostaa ketään muuta kuin koiranomistajaa) Aamuruoka syödään aamulenkin jälkeen (aika vaihtelee tosi paljon) ja iltaruoka klo 19-21, joskus myöhemminkin. Unikko syö mieluiten aika myöhään illalla, ja käy sitten nukkumaan. Kipinä tuntuu syövän aina kun kupin laittaa maahan. Sopivat ajat löytyy parhaiten kokeilemalla, eikä mun mielestä ne ruokinta-ajat ole mitään kiveen kirjoitettuja. Jos pentu tuntuu tekevän aina sisälle klo 4 aamuyöllä, niin anna ruoka myöhemmin illalla. Kyllä se käytäntö opettaa, kun opetti meillekin :)

Huhheijaa! Sain juuri takavasemmalta viestiä, ettei mun luentoja jaksa kukaan lukea :D Eiköhän tämä riitä tältä erää.

serythia kirjoitti...

Ehkä tämä helpottaa sitten, kun se koira tosiaan on konkreettisesti paikalla ja pääsee opettelemaan mikä sopii juuri meille :) Nyt on vaan niin pyörällä päästään kaikesta, mutta enäähän tässä on reilu kaksi viikkoa aikaa niin pääsee tositoimiin!

Ps. Kiitos luennoista, niistä oli paljon hyötyä ja saatan saada tänä yönä jopa unta!