torstai 24. heinäkuuta 2008

"Haluatko varmasti koiran?"

Nyt kun päätös koiran hankinnasta on tehty, kannattaa hetkeksi istua alas ja pohtia haluaako "aikuisten oikeesti" koiran. Koira ei ole lelu, vaan elävä yksilö, joka vaatii huomiotasi lähes parikymmentä vuotta - joka päivä!

Ensimmäiseksi me pohdimme läpi tuon allergia-asian. Olisi inhottava luopua uudesta rakkaasta perheenjäsenestä, jos paljastuisi ettemme pysty pitämään sitä. Omalta kohdaltamme puimme asian läpi, kuten edellisestä viestistä selvisikin, ja totesimme uskaltavamme ottaa riskin. Sopivan lajin valitsemalla kaikki toivottavasti sujuu hyvin. Osa lääkäreistäkin on todennut oikean lemmikin hankinnan olevan eräänlaista "siedätyshoitoa".

Toinen tärkeä seikka oli tuo alussa mainitsemani aika. Lajista riippuen koira tulisi viedä lenkille ainakin pari kertaa päivässä, lisäksi varsinkin sosiaalisen koiran kanssa tulisi leikkiä myös alkuinnostuksen laannuttua. Lomien ajaksi meillä on jo nyt lupautunut useampikin luotettava ystävä auttamaan, joten niistäkään ei pitäisi muodostua ongelmaa. Yksi erityisesti mietityttänyt asia oli työssäoloaika. Koira joutuisi viettämään ainakin kahdeksan tuntia yksin joka arkipäivä. Tuota tekijää lukuun ottamatta uskoisin meillä riittävän aikaa ja intoa koirallemme. Onneksi tuohonkin on olemassa joitakin kikkoja koiraoppaiden mukaan.

Kolmantena seikkana pohdin mitä kaikkia ikävyyksiä koiran tulosta voisi seurata. Ensimmäisenä mieleeni tuli koiran mahdollinen tuhovimma - varsinkin sen ikävystyessä työaikoinamme. Työaikoina aiommekin pitää koiraa huoneessa, jossa se nukkuu. Siellä ei ole mitään korvaamatonta tavaraa. Lisäksi sinne voisi hankkia/tehdä mm. aktivointileluja ajan kuluksi. Onneksi olemme suhteellisen siistejä ihmisiä, niin lattioille ei luultavasti jää tavaroita lojumaan. Tärkeimmät tavarat aiomme sulkea makuuhuoneeseen, jonne koiralla ei ole asiaa. Jonkin verran tavaraa varmasti tuhoutuu, ja pisuja varmasti lirahtelee varsinkin pennulla, joten niihin ei auta valmistautua kuin pienellä mielikuvaharjoituksella. Turha siinä vaiheessa on ottaa hernettä nenään, vaan ottaa opiksi...

Hmmm... eiköhän me se koira hankita - aikuisten oikeesti.

* Lemmikeistä ja allergiasta saa lisätietoja esim. Allegia- ja astmaliitolta, harrastelijoilta ja lehtiartikkeleista. Mikään ei estä konstultoimasta erikoislääkäriäkään.
* Tässä on Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry "kymmenen kultaista sääntöä lemmikin hankkimista miettiville".

Ei kommentteja: