sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Video: Koirien hyvinvointi

On hassua kuinka koirat yhdistävät. Yhtenä päivänä naapurimme toi näytille koiralehden ja toisena KIVA Team Ry:n "Koirien hyvinvointi" DVD:n. Noh, annetaanpa arvostelu tuolle DVD:lle.

Videon pääidea on virikkeistäminen eli kaikenlaisen puuhan järjestäminen koiralle. Puuha voi olla niin naksujen etsiminen, leikkiminen tai ruoan tarjoaminen kongista ruokakupin sijasta. Videossa on monia esimerkkejä aiheesta. Lisäksi siinä painotetaan, että eri koirarodut ja eri koirayksilöt tarvitsevat erilaista toimintaa. Vinttikoirat nauttivat juoksemisesta, noutajat nuuskuttelulenkeistä jne. Naturligtvis!

Videolla käsitellään myös ruokailun, levon, metsästämisen, yksinolon, tarkkailemisen, lajikumppanien ja liikunnan merkitystä. Monet asiat ovat ainakin minun korvaani itsestään selvyyksiä, mutta itsestään selvyydetkin on hyvä silloin tällöin pohtia läpi. Esim. koirakoulussa painotettiin, että palkkionaksujen pitää olla niin pieniä, että ne eivät itsessään vie huomioita. Itselläni oli tapana antaa taas kokonaisia naksuja, joita Unni pureskeli melko pitkään. Sinänsä itsestään selvä asia, mutta... Kaikkea ei voi osata edes aina :)

Takaisin aiheeseen! Videon toteutus on hieno. Lars Svedbergin ääni sopii hyvin siihen, videoon on valittu kauniit kuvausympäristöt* ja Sami Kivelä on tehnyt hienot piirrokset. Valitettavasti musiikki ei ole makuuni ja osa esiintyjistä selvästi jännittää tilanteissa, mutta ne ovat pikkuseikkoja. Video muistuttaa hyvin, että koiran hyvinvointia kannattaa katsella koiran näkökulmasta. Miten susilaumassa alun perin elänyt olento viihtyisi ihmisympäristössä?

Ottaen huomioon vielä DVD:n halpa hinta (9 €), niin suosittelen sen hankkimista kaikille aiheesta kiinnostuneille.

* ...jopa niin hyvät, että tekisi mieli hankkia auto päästäkseni välillä pois kaupungista. Onneksi autoilu on kallista.

Ei kommentteja: