perjantai 12. syyskuuta 2008

Cotoneita ei kannata steriloida?

Vaimo päätti minua fiksumpana (tämä ei ole sarkasmia!) kysyä steriloinnista myös kasvattajalta (Kin-Sein pirteältä Seijalta) ja saimme aika erilaisen vastauksen kuin eläinlääkäreiltä. Kyllähän hyvä kasvattaja tietää omista koiristaan enemmän kuin kukaan muu...

Kasvattajan tietämille narttu-Cotoneille tulee kovin herkästi ikuisia pissaongelmia, kun leikkauksen aiheuttamat arpikudokset alkavat sekoittamaan toimintaa. Lisäksi se aiheuttaa lihavuutta, johon ei kuulema voi mitenkään vaikuttaa, ja mahdollisia luonneongelmia.

Valeraskaudet ovat kasvattajan mukaan Cotoneilla onneksi kovin harvinaisia. Vain yhdellä kasvattajan narttukoiralla on kuulemma vastaavia oireita, joten kasvattaja ei usko niitä ilmenevän Unikollakaan. Juoksut eivät kuulema myöskään ole ongelmallisia. Hiukkasen saattaa ensimmäisten juoksujen aikaan peppukarvoissa näkyä vuotoa, mutta yleensä ei esiinny sitäkään. Kun koiralle annetaan mahdollisuus huolehtia "henkilökohtaisesta hygieniastaan" itse, ei siis pueta mitään juoksuhousuja tai muita vermeitä ylle, niin se kyllä huolehtii itse juoksuajan siisteyden (kasvattajan lattialtakaan ei koskaan löydy pisaran pisaraa verta).

Kasvattaja pyysi harkitsemaan steriloinnin tarpeellisuutta vielä muutaman kerran. Näin teemme (luultavasti pohdimme asiaa tarkemmin vasta jos ongelmia ilmenee). Kiitos Seijalle.

PS. Huomaa, että koirat ovat yksilöitä, joten tarkista omalta kasvattajaltasi oman koirasi tilanne. Muista myös, että eri koirarotujen välillä on suuria eroja!

Ei kommentteja: